Bazel, Pariz, Lindon: Rasplet!

Do kraja 2012. godine, ostalo je da se odigraju polufinala ovonedeljnih turnira, u Bazelu i Valensiji, zatim masters u Parizu i završni u Londonu. U celoj priči ostale su dve dileme, jedan oko plasmana u London i jedna oko prvog mesta na kraju godine. U obe su akteri srpski teniseri.

Prva briga je Jankovo učešće na završnom turniru. Do skora se to činilo kao gotova stvar uz neke normalne rezultate, za igrača Jankovog kalibra, a s obzirom na očekivani Nadalov izostanak. Janko je ipak, svoji slabijim rezultatima u poslednje vreme doveo u pitanje plasman na završni, a iznenada se u celu priču ubacio Rišar Gaske, kao najopsaniji konkuent.

Sreća, pa ipak sve najviše zavisi od Janka, mada je Gaske sposoban da napravi takve rezultate, pri kojima bi Jankov dobar plasman, a tu se misli na neko realno četvrtfinale, bio nedovoljan. Puno zavisi od toga šta će Gaske uraditi u Bazelu. Trenutno je u polufinalu, gde se sastaje sa Del Potrom, dok su sa druge strane Federer i Matju. Ako Gaske napravi podvig i pobedi oba rivala, naći će se ispred Janka, sa samo 5 bodova prednosti, koji mogu biti kapitalni.

Gledajući žreb za Pariz, Janko ima relativno otvoren put do četvrtfinala, gde bi se sastao sa Marejem. Za to će naravno biti potrebna bolja igra nego što je prikazuje u poslednnje vreme, jer Dolgopolov u drugom i Monako ili Melcer u trećem kolu, nisu naivni protinici. Sa druge strane Gaske će imati teži posao, Andersona ili Belućija, zatim najverovatnije Berdiha.

Kad se sve sabere, Gaske bi morao da napravi čudo, realno bi pobede nad tri Top 10, to bile. Kako je to malo verovatno, ostaje da Janko uradi svoje, a to znači da ostvari bar jednu pobedu u Parizu, što bi mu verovatno donelo plasman u London. Naravno, teoretske šanse imaju još Almagro, Izner, Raonić i Monako, ali bi oni morali najmanje do finala Pariza u Jankov kiks.

Druga dilema je naravno mesto br. 1 na kraju godine. Toliko se o tome pričalo ovh dana, i manje – više je sve jasno. ako Federer ne odbrani titulu u Bazelu, Novaku će biti dovoljno da ponovi prošlogodišnji rezultat, četvrtfinale Pariza i jedna pobeda u Londonu. Ako Federer ne odbrani bilo koju od dve naredne titule, Pariz ili London, Novaku će biti potreban samo jedan od prošlogodišnjih rezultata.

I naravno, ako Federer osvoji sve do kraja, Novak će morati da popravi svoj bodovni saldo u odnosu na prošlu godinu, što bi značilo, finale u Parizu ili jedna pobeda više u Londonu. I ovo je , baš kao i u Jankovom slučaju, realno i očekivano, mada Novak u Parizu neće imati lak posao. Drugo kolo: Verdasko ili Kveri, treće kolo: Raonić, četvrtfinale: Del Potro, pa se čak ne može reći da će Novaku biti lakše u polufinalu protiv Conge, s obzirom na mesto održavanja turnira, nego što bi mu bilo da je protivnik Marej.

Ni Federeru nije lakše. Simon ili Bagdatis, pa Nišikori, Berdih ili Gaske, Marej… Sve u svemu, dve stvari su sigurne. Novak će bar jednu nedelju biti prvi, tu od 5. novembra, i biće izuzetno uzbudljivo poečev od današnjih polufinala, pa sve do kraja mastersa u Londonu. I kvalitetnog tenisa, naravno.