AO: Kraj za 17 nosilaca već u 1. rundi

Prvo kolo Otvorenog prvenstva Australije donelo je pregršt iznenađenja. Čak 17 nosilaca je napustilo turnir.


wtaU ženskoj konkurenciji, čak 12 nosilaca je poraženo na startu turnira.

Svakako najveće iznenađenje jeste poraz 2. nositeljke Simone Halep iz Rumunije, koju je pobedila Kineskinja  Šuaj Džang, rezultatom 6-4, 6-3.
Neočekivan kraj dogodio se i za 8. nositeljku Amerikanku Venus Vilijams, koju je iznenadila Johana Konta iz Velike Britanije sa 6-4, 6-2. To je svakako iznenađenje kada se ima u vidu kakvu sezonu, pogotovo kraj 2015. je imala Amerikanka
Dankinja Karolina Vožnjacki prati jedan jako loš trend na OP Australije. Nakon što je 2011. godine igrala polufinale, svake naredne godine je ispadala po rundu ranije (2012. čf, 2013. 4r, 2014. 3r, 2015. 2r) i sada je stigla do poraza u 1. kolu. Od nje je bila bolja Julija Putinceva iz Kazahstana, nakon preokreta – 1-6, 7-6(3), 6-4.
Od ostalih nositeljki, kraj već u 1. rundi zadesio je Sloun Stivens, Samantu Stosur, Saru Erani, Karolinu Garsiju, Anastasiju Pavljičenkovu, Andreu Petković, Anu Karolinu Šmidlovu, Lesiju Curenko i Irinu Kameliju Begu. A poražena je i bivša finalistkinja OP Australije, Dominika Cibulkova.

atpU muškoj konkurenciji poraženo je samo 5 nosilaca.
Međutim, među njima je najveći šok prvog kola, poraz Španca Rafaela Nadala.
Nakon pet setova, od 5. tenisera sveta bio je bolji njegov sunarodnik Fernando Verdasko, rezultatom 7–6(8–6), 4–6, 3–6, 7–6(7–4), 6–2. Ovo je prvi poraz u 1. rundi za Nadala u Australiji, a drugi, gledano sve gren slemove. Ono što najviše brine Nadalove navijače jeste činjenica da po prvi put nakon deset godina, Nadal nije igrao bar četvrtfinale na tri GS-a u nizu, a polufinale na čak šest! 
Od ostalih nosilaca, u 2. rundi neće igrati Benoa Per, Ivo Karlović, Kevin Anderson i Fabio Fonjini.