ATP/WTA: Pregled prve nedelje

U prvoj nedelji nove sezone odigrano je tri ATP i tri WTA turnira, kao i Hopman kup.

atpSva tri turnira u muškoj konkurenciji bila su kategorije ATP250. Ipak, daleko najjače finale je bilo svakako finale Dohe, između Novaka Đokovića i Rafaela Ndala, o kom smo pisali.

Pored njih,odigrana su još dva odlična finala. 
Prvo je bio revanš od prošle godine u Brizbejnu. Miloš Raonić iz Kanadae i Rodžer Federer iz Švajcarsek ukrstili su rekete drugu godinu zaredom u finalu, ali ovaj put Raonić je bio taj koji je izašao kao pobednik, pobedom od 6-4, 6-4.

Drugo je bilo finale još jednog Švajcarca i jednog mladog tenisera sa Balkana. Stanislas Vavrinka ponovo je slavio u Čenaju, treću godinu zaredom, četvrti put ukupno. Ovaj put, trijumfom protiv perspektivnog Borne Ćorića iz Hrvatske, i to u dva seta, 6-3, 7-5.
Ćorić je prvi tinejdžer u jednom ATP finalu nakon čak osam godina. Pre njega, to je bio sunarodnik njegov, Marin Čilić. A svi znamo šta je Čilić osvojio šest godina kasnije….

wtaKod dama najveće finale je svakako na turniru u Brizbejnu, Premijer kategorije. Tamo su se sastale Nemica  Anđelik Kerber i Beloruskinja Viktorija Azarenka. Azarenka je bila bolja sa dominantnih 6-3, 6-1, i možda pokazala da je na odličnom putu da se vrati tamo gde je bila pre dve godine, kada je poslednji put bila prva teniserka sveta, i top 10 teniserka uopšte.

Jedno zanimljivo finale odigrano je u Oklandu, na turniru Internacional kategorije. Sloun Stivens iz Amerike osvojila je svoju drugu titulu u karijeri i to u razmaku od pola godine, i tako možda nagovestila da je i ona na putu da ostvari svoj potencijal, o kome su svi pričali kada je igrala polufinale Australian opena 2013. godine. Ona je pobedila Nemicu Juliju Gerges, koja je pokazala šta sve može još 2012. godine kada je bila 15. teniserka sveta.

Najmanje interesantno finale je verovatno odigrano u Šendženu. Agnješka Radvanjska je osvojila 18. titulu u karijeri, a da nije ukrstila rekete ni sa jednom top 80 teniserkom. Kao ubedljiv favorit, osvojila je turnir protiv Alison Riske iz Amerike, u dva seta, 6-3, 6-3.

U finalu  Hopman kupa, Australija je slavila protiv Ukrajine. To je bio prvi put nakon 17 godina da domaćini slave. Za tiimAustralije nastupili su Nik Kirios i Darja Gavrilova.