ATP: Povratak godine – David Gofan

Belgijski teniser David Gofan osvojio je nagradu za povratak godine (Comeback award) od strane ATP čelnika. On je u konkurenciji Simonea Bolelija, Pabla Kuevasa i Žila Milera osvojio najviše glasova, sasvim zasluženo. Prošle sezone nakon USO je doživeo težu povredu zgloba desne ruke zbog koje je propustio ostatak sezone, da bi se u janurau 2014. vratio na teniski teren.

gofan

Ipak, povratak na teren je išao sporo i 23-godišnji teniser je ispao iz najboljih 100. Loši rezultati nizali su se sve do jula kada je prosto “eksplodirao”. Usledio je “savršen jul” koji će pamtiti do kraja života. U toku tog meseca osvojio je tri čelendžera a onda i prvu ATP titulu u Kicbilu pobedivši u finalu Dominika Tima sa 2-1.

Sjajne rezultate preneo je i na beton gde je osvojio i drugu ATP titulu na turniru u Mecu, a nakon toga je igrao i prvo finale jednog turnira iz serije 500 – Bazela, gde je izgubio od Rodžera Federera. U drugom delu sezone upisao je čak 44 pobede uz samo četiri poraza. U ovoj sezoni osvojio je četiri čelendžera i dve ATP titule i došao do plasmana karijere – 22. mesto na ATP listi.