ATP Kicbiel: Gofanov prvenac za nastavak serije

david 2Sigurno će do kraja života David Gofan pamtiti mesec jul ove  2014. godine i sve ono što mu se desilo tokom ovog meseca. Maleni Belgijanac je svoj trijumfali put započeo još na čelendžeru u Ševeningenu kada je došao do titule bez izgubljenog seta, a isto to je učinio i na čelendžerima u Poznanju i Tampereu. Tada su mu organizatori ATP turnira u Kicbielu uručili vajld kartu za glavni žreb, a David ih nije izneverio.

Gofan je na turnir u Kicbielu došao sa 15 pobeda u nizu i kao 78. teniser na ATP listi. Međutim to ga nije sprečilo da savlada De Šepera u 1. kolu, zatim da u roku od sedam sati dobije Filipa Kolšrajbera (1. noislac na turniru – top 25. teniser) i Paola Lorencija za sat vremena igre i izbori polufinale. U polufinalu je prvi put izgubio set nakon 18 pobeda i 36 uzastopno dobijenih setova. Ipak, smogao je snage i tek drugi put ove godine preokrenuo rezultat i slavio sa 2-1 portiv Maksima Gonazelza.

U finalu ga je čekao 20-godišnji Dominik Tim, domaći teniser koje je bio postavljen za petog nosioca. Gofan je u finale ušao kao favorit jer je vodio sa 2-0 u međusobnim duelima, ali je na strani Austrijanca bila publika. Meč je bolje otvorio Tim, rano je napravio brejk i malo uzdrmao nervoznog Gofana. Belgijanac je posle pokušavao da napravi brejk, imao je brejk prilike u drugom i šestom gemu, ali se Tim izvukao i sigurnim servisima dobio prvu deonicu sa 6-4.

Od rezultata 1-1 u drugom setu Gofan je počeo da igra mnogo bolje, pa je pogađao sve što je zamislio, i potpuno je dominirao na terenu. Delovao je kao top 20 teniser, a ruku na srce on ima sve da to i postane, pa brejkovi u četvrtom i šestom gemu bili su dovoljni da posle 32 minuta igre dobije drugi set sa 6-1 i izjednači u setovima.

Svoju seriju uzastopnih gemova Gofan je nastavio i u odlučujućem setu i brzo je poveo sa 2-0. U trećem gemu imao je Belgijanac i brejk loptu koju je Tim spasio i smanjo na 2-1. Belgijanac je delovao sigurno na servisu, a jedinu priliku da se vrati u meč Austrijanac je imao u šestom gemu, ali nije realizovao brejk loptu. Gofan je brzo došao do 5-3, a Tim je morao da servira za opstanak u finalu. U tom gemu Belgijanac je pogodio nekoliko neverovatnih vinera i brzo došao do tri meč lopte. Iskoristio je već prvu, odigravši odličan ritern i došao do najvećeg uspeha u karijeri. Rezultat na kraju meča glasio je 4-6, 6-1, 6-3, a finalni meč trajao je tačno dva sata igre.

david 3Belgija je čekala pobednika ATP turnira punih sedam godina, jer je poslednji put jedan Belgijanac koji je osvojio ATP trofej bio  Malis na turniru u Dilrej Biču. Gofan (23 godine) je postao i peti igrač rođen 1990 i mlađi koje je uzeo ATP titulu ove sezone. 

U jednom od najmlađih ATP finala u poslednjih nekoliko sezona David Gofan je došao do svoje prve ATP titule, nastavio je svoj niz pobeda koji sada iznosi 20 uz samo dva izgubljena seta. Od ponedeljka će ponovo biti u najboljih 50, a napredak očekuje i Dominika Tima.