ATP: Brizbejn, Čenai, Doha

sp-atp31.12. će se širom sveta dočekivati Nova godina, a dobar deo tenisera će svoj doček organizovati, posle odigranog prvog kola na turnirima koji označavaju početak zvanične ATP sezone.

Loptica će se prvo zarotirati u Brizbejnu, gradu sa preko dva miliona stanovnika, koji se nalazi u oblasti Kvinslend, na krajnjem istoku Australije. Kao i ostala dva turnira, turnir u Brizbejnu je iz najniže ATP250 kategorije, a prvi nosilac bi trebalo da bude Endi Marej. Marej je uostalom i branilac titule, i biće jedini Top 10 teniser na ovom turniru. Za istočniju varijantu se ove godine odlučio i Miloš Raonić, koji će tako titulu iz Čenaija “braniti”  u Brizbejnu. U konkurenciji će još biti, Simon, Nišikori, Dolgopolov, Majer, Melcer…

Tipsarević, Čilić i Vavrinka, ostaju verni turniru u Čenaiju, na kojem nastupaju već četiri godine za redom. Marin je doduše propustio prošlogodišnje izdanje zbog povrede, ali je osvajao ovaj turnir, 2009. i 2010. Vavrinka ga je osvojio 2011. a Janko je prošle godine, u jednom od najuzbudljvijih mečeva sezone, izgubio finale posle tri taj brejka, od Miloša Raonića. Inače, njih trojica su ubedljivo najveći favoriti na turniru, jer iza sledi Pair, koji jedini još iz Top 50 ATP liste. Janko je prošle godine osvojio titulu u dublu, u paru sa Paesom, koju ove godine najverovatniej neće braniti. Čenai je jedan od najvećih gradova u Indiji sa preko 4,6 milina stanovnika i nalazi se na krajnjem istoku ove velike države. Turnir se održava od 1996. godine.

Doha je najmanji grad, od tri u kojima se održavaju turniri ove nedelje, ali je zato najizdašniji što se nagradnog fonda tiče(preko milion dolara) i shodno tome turnir sa najjačom listom učesnika. Uostalom, kada se pogleda lista pobednika prethodnih godina, Federer tri puta, Marej dva, sa sve prošlogodišnjim pobednikom Congom, sve je jasno. Ove godine bi u Dohi trebalo da učestvuju tri igrača iz Top 10. Nadal, Ferer i Gaske, predvode listu učesnika na kojoj su još Kolšrajber, Šardi, Južni pa i Viktor Troicki, koji već nekoliko godina započinje sezonu baš u Dohi. Viktoru će to biti peto učešče, a do sada je stizao dva puta do četvrtfinala uz jedno polufinale, ostvareno 2010. godine.

I Nenad Zimonjić sezonu započinje u Dohi. On i Lindsted biće prvi nosioci na ovom turniru.