Ashleigh Barty – novo tenisko čudo?

Vreme teniskih vunderkinda je izgleda za nama. Gotovo je nezamislivo da neki tinejdžer od 16 i 17 godina osvoji neki GS kao što su to činili Seleš, Hingis, Beker… Zato i sam plasman na neki od najvećih turnira, putem kvalifikacija, kako intenih za specijalnu pozivnicu, tako i zvaničnih, nekog mladog tenisera ili teniserke izaziva veliku pažnju.

Barty ima 15 godina i trenutno je treća juniorka na svetu. Osvojila je ovogodišnji Vimbldon, pobedivši u finalu trenutno prvu, Irinu Kromačevu i pomogla je juniorskoj Fed kup reprezentaciji Australije sa svim pobedama, da osvoje titulu. Znalo se da će mlada Australijanka iz Ipsviča dobiti svakako specijalnu pozivnicu ali malo ko je očekivao da će do glavnog žreba prvog GS u sezoni, doći “regularnim” putem, pobedivši Delakvu(4. kolo 2007. poraz od Jelene), Rodionovu i u finalu Rogovsku sa 7-6 6-2.

Kako je sama izjavila, prvo je bila iznenađena što je dobila specijalnu pozivnicu da učestvuje u kvalifikacijama, a onda i što je uspela da pobedi mnogo iskusnije protivnice. Nadala se setu u finalu ali eto, stigla je i pobeda. Izgleda da se devojčica dobro snalazi u ovakvoj situaciji a dokle će stići, videćemo.

Kako stvarti stoje Rogovska će takođe dobiti specijalnu pozivnicu, a pored Australijanki, pozivnicu će dobiti najbolje plasirana Azijka, najverovatnije amanmuradova, zatim teniserka iz Francuske i pobednica američkog plejofa, gde su najveći favoriti Udin, Vandevege i Riske.

U muškoj konkurenciji, pobednik je Marinko Matošević, kojemu je to pošlo za rukom drugi put za redom, koji je u finalu pobedio u tri seta Dakvorta.