AO: Završena borba za specijalne pozivnice

Bojana+Bobusic+2012+Australian+Open+Day+2+XLz9dZGU_fMlLista učesnika na Australian openu, sadrži 128 imena u obe konkurencije, od kojih 104 ulaze direktno, plasmanom na zvaničnim ATP i WTA listama, zaključno sa 3.12.2012.  16 učesnika će se znati tek posle završenih kvalifikacija, a 8 određuje sam organizator. Tačnije, za 4 učesnika organizator daje specijalne pozivnice, dok se ostali za taj status bore kroz turnire, u Australiji, SAD i Aziji, a Francuska sama odeđuje svog nagrađenog tenisera.

21-ogodišnji Kinez Di Vu i njegova tri godine mlađa sunarodnica, Juksuan Žang  su prvi na taj način došli do glavnog žreba u Melburnu, a proteklog vikenda su završeni plejof turniri u Australiji i SAD.

Najstarija među pobednicima je rođena Beograđanka, Bojana Bobusic, koja je do svog drugog uzastopnog učešća stigla posle pobede nad Monikom Adamčik. Do finala je stigla posle pobeda nad prošlogodišnjom osvajačicom WC Ešli Barti i Anastasijom Rodionovom. Pobednik muškog dela takmičenja u Australiji je 20-ogodišnji Ben Mičel, koji će takođe drugi put uzastopno zaigrati u glavnom žrebu, a to je ostvario posle pobede u finalu nad Metju Raidom.

Sa druge strane Pacifika, dve malde teniserke su se borile za mesto među učesnicama Melburna, a pobedila Medison Kijs, pobedivši Melori Bardet, sa 7-5 6-3. Medison ima 17 godina, a na AO je učestvovala i ove godine i ispala u prvom kolu od Ži Ženg. I konačno, Rajan Vilijams je u finalu pobedio Tima Šmičeka sa 3-1 u setovima i tako obezbedio drugo uzastopno učešće na nekom GS turniru, jer je ove godine nastupao u Njujorku i ispao u prvom kolu.