AO (Ž) : Teško prvo kolo za JJ i Bojanu

U Australiji je održan žreb za prvi gren slem u sezoni ( pogledajte ga OVDE ), Australian Open. Srpske predstavnice je žreb polovično pogledao, pa  Jelena Janković i Bojana Jovanovski nisu bile miljenice sreće, za razliku od Ane Ivanović i Aleksandre Krunić.

Ana Ivanović, AO 2014Ana Ivanović je peti nosilac, a put na turniru počeće protiv igračice iz kvalifikacja. Drugo kolo donosi duel sa Polonom Hercog ili Ćang Vang. Od njih dve, samo je igrala sa Hercog u Pekingu 2013. godine, kada je Slovenka odnela pobedu.

Anu u 3. kolu očekuje jedan od nosilaca, a to je Belinda Benčić. Mlada Švajcarkinja je prvi put nosilac na gren slemu, ali joj put do 3. kola neće biti lak. Na startu igra protiv Julije Gerges, dok je u drugoj rundi čeka Koukalova ili Sanders.

Osmina finala donosi duel ili sa Karolinom Pliškovom ili Jekaterinom Makarovom. Pliškova je sve bolja, ušla je u finale Sidneja, debitovaće od ponedeljka u top 20, dok je Makarova višestruka četvrfinalistkinja u Australiji. 

U četvrtfinalu, koje brani iz prošle godine, najviši nosilac da sa Anom odmeri snage je Simona Halep. Rumunka je osvojila Šendžen, ali po starom pravilu odmah se predala na narednom turniru, tako da odmorna očekuje prvi gren slem. Ni Halepova nema baš lagan žreb. U prvom kolu igra protiv Karin Knap, dok je u drugom čekaju ili Aleksandra Dulgeru ili sve bolja Jarmila Gajdošova, koja je igrala četvrtfinale Sidneja. U 3.kolu igrala bi sa Lisicki, ali Nemica na startu igra sa Kristinom Mladenović, pa lako i Francuskinja može u treće kolo. Osmina finala donosi duel sa Sarom Erani ili Anastasijom Pavljučenkovom, ali su one van forme tako da iz tog dela žreba svako može ići u 4. kolo.

Ukoliko savlada Halepovu, Ana bi u polufinalu odmerila snage sa Marijom Šarapovom. Ruskinja na svom putu ima Zarinu Dijas u 3.kolu, dok u osmini finala može igrati protiv Šuaj Peng ili Lucijom Šafaržovom. U četvrtfinalu moguće protivnice su joj nosioci  Bušar ili Kerber.

Jelena Janković, AO 2014Jelena Janković je petnaesti nosilac, a težak posao će imati na samom startu, gde igra protiv Timee Bačinski. Švajcarkinja je igrala finale Šendžena, dobivši Kvitovu, a do sada nisu igrale. Ukoliko je pobedi, u drugom kolu je čeka pobednica meča Kimiko Date Krum ili kvalifikantkinja. Treće kolo donosi duel protiv Garbinje Muguruze, protiv koje JJ ima pobedu na Rolan Garosu 2013. godine i poraz pre par meseci u Tokiju.

Osmina finala, ukoliko savlada ove prepreke, verovatno je i kraj puta za JJ, jer je tu čeka Serena Vilijams. Amerikanka ima Zvonarevu i Svitolinu u žrebu, ali ne bi trebale da zadaju Sereni probleme.

Ukoliko napravi senzaciju, kao Ana kada je u istoj rundi prošle godine dobila Serenu, u četvrtfinalu bi igrala protiv Vožnjacki ili Cibulkove, mada Dankinja ima težak žreb i već u drugom  kolu pobednicu meča Stivens – Azarenka.

Polufinale donosi duel sa Kvitovom ili Radvanjskom.

Jelena brani osminu finala iz prethodne godine.

Australian Open TennisBojana Jovanovski nje imala sreće pa će na startu odmeriti snage sa Robertom Vinči. Italijanka je oba puta pobedila Bojanu, i to na betonu, a u Dalasu 2012. godine joj nije prepustila ni gem! Ako Bojana napravi mini iznenađenje, u drugom kolu bi igrala protiv An Sofi Mestaš ili Jekaterine Makarove. Treće kolo donosi meč sa Pliškovom, dok bi u osmini finala mogli imati srpski derbi, Ivanovic – Jovanovski.

Bojana je ispala u 2.kolu Šendžena i Hobarta, a Vinči na startu Oklanda i u četvrtfinalu u Hobartu.

Bojana brani drugo kolo iz prošle godine.

aleksandra-krunicAleksandra Krunić igra prvi put direktno u glavnom žrebu gren slema, i za startni meč je dobila rivalku po meri, Loren Dejvis. Do sada nisu igrale, a Amerikanka je sezonu počela u Oklandu, gde je ispala u polufinalu, dok je Krunićeva ispala u četvrtfinalu Šendžena. Ukoliko je pobedi, drugo kolo donosi višestruku gren slem osvajačicu, Venus Vilijams ili Mariju Terezu Toro Flor. Ni sa njima nije igrala do sada. Ako napravi senzaciju, u trećem kolu je čeka Flavija Peneta, ali ona na startu igra protiv Kamile Đorđi, iako i Mirjana Lučić-Baroni ili Tereza Smitkova mogu do tog duela.

Osmina finala donosi Agnješku Radvanjsku ili Varvaru Lepčenko, a eventualno četvrtfinale  Petru Kvitovu ili Kejsi Delakvu. U polufinalu bi naišla na Serenu Vilijams ili Jelenu Janković, odnosno Vožnjacki ili Barboru Zahlavovu – Stricovu.

Aleksandra je prošle godine ispala na startu kvalifikacija.

Od ostalih teniserki i duela prvog kola, kao apsolutni derbi, izdvajamo meč Stivens – Azarenka! Dobri mečevi u najavi su i Cibulkova – Flipkens, Taunsend – Vožnjacki, Peneta – Đorđi, Gerges – Benčić, Vikmajer – Pavljučenkova, Lisicki – Mladenović i Šafaržova – Švedova.

Kako vi ocenjujete šanse naših igračica na Australian Open-u ?