AO: Šta donosi žreb – teniseri

Australian Open Official DrawJedno je jasno – kada je neko prvi igrač na svetu i želi da osvoji jedan od četiri najveća turnira, ne postoji žreb koji mu može nešto posebno olakšati ili otežati taj posao. Na kraju, mora da se pobede najbolji. Ipak, svi gledaju ko je u čijoj polovini žreba, a ove godine se po prvi put desilo da kod Novaka nema ni Federera, ni Mareja, ni Del Potra, pa ni Conge!

Kao namešten, bar tako ozgleda na prvi pogled. Pre nego što se dohvatimo analize gde su i kome zapale krupnije ribe, treba reći da žreb nije bio naklonjen onima kojima zaista može da olakša ili zagorča život. Viktor Troicki je tako bio loše sreće, mada i to zvuči preblago kada se pogleda spisak onih koji mu se nalaze na putu. Prvo kolo uvek nezgodni i nepredvidivi Radek Štepanek, drugo kolo čovek koji zaslužuje iste epitete, Felisijano Lopez i na kraju, po običaju sledi Novak Đoković!

Viktor bi, dakle, trebalo da bude presrećan ako popravi za jedno kolo prošlogodišnji rezultat kada je poražen u drugom meču na turniru. Sa druge strane, ni Janko nije bio bolje sreće, samo što na svojoj strani ima formu i trenutni kvalitet koji poseduje. Ipak, neće biti lako protiv Hjuita, koji uvek dobro igra u Melburn parku. Prošle godine, Hjuit je iznenadio Rodika, Raonića, a bio je odličan i protiv Novaka, koji ga je eliminisao u 4. kolu.

Za Janka nema opuštanja ni u nastavku. U drugom kolu Lacko ili Miler, možda i najlakši meč, a onda veteran koji igra u odličnoj formi, Žilijen Beneto ili sve bolji Grigor Dimitrov! 4. kolo mu donosi Janovica ili Almagra, a četvrtfinale opet Ferera. Janko je prošle godine izjavio da sa Fererom može da se nosi, ali na žalost gubi te po pravilu neizvesne mečeve.

Dakle, prva četvrtina žreba je ona u kojoj je Novak Đoković.  Novak u prvom kolu ima za protivnika Francuza Matjua, a onda verovatno mladog Herisona, koji ne blista u poslednje vreme, pa je čak i Hiraldo moguća opcija. Ako bude sreće i Viktorovog znanja, u trećem kolu gledaćemo srpski derbi, a onda u četvrtom – Kveri ili Vavrinka. Obojica nezgodni, Kveri je nedavno u Parizu pobedio Novaka, ali nijedan ne blista a i meč na gren slemu u tri seta je sasvim druga priča.

Bilo bi veliko iznenađenje da se Novak u četvrtfinalu ne sastane sa Tomašom Berdihom, baš kao što bi bilo iznenađenje da se u tom meču desi nešto drugo od onog što se dešavalu u 11 od 12 mečeva, koliko su ukupno odigrali Novak i Tomaš.

Druga četvrtina na prvi pogled pripada Davidu Fereru. On i Novak su se u poslednje vreme preplatili na međusobne mečeve na tvrdim podlogama. Osim Janka, David gotovo da nema ozbiljnijeg protivnika do polufinala. Eventualno Bagdatis u 3. te Nišikori u 4. kolu, ali je realno da Španac jedini pravi test ima u četvrtfinalu. Dakle, Tipsarević, Almagro ili neko treći pokušaće da poremete projektovano polufinale.

Druga strana kostura, na prvi pogled deluje mnogo zanimljivije i opasnije po favorite. Treća četvrtina je Marejeva, koji ne bi trebalo da ima problema do trećeg kola, a ako ćemo realno ni do četvrtfinala, gde bi trebalo da se sastane sa Del Potrom – derbi četvrtfinala u najavi.  Derbi prvog kola će svakako biti meč između Monfisa i Dolgopolova! Oni će se boriti za dalje učešće na turniru i kasnije najverovatnije sa Simonom, rešavati pitanje Marejevog protivnika u 4. kolu.

Marej bi možda mogao da ima teži posao u 3. kolu, protiv Florijana Majera, ali je to malo verovatno. Del Potro sa druge straen ima otvoren put do 4. kola, gde ga čeka ili Čilić ili Andreas Sepi.

I na kraju, Rodžer Federer je uz Del Potra najveća nepoznanica na početku turnira. Federer je rešio da ne igra pripremne turnire, pa se ne zna u kakvoj je formi. Njegovu formu će verovatno testirati Nikolaj Davidenko u drugom kolu i to je potencijalno sjajan meč u najavi, jer je Kolja pokazao nešto od stare forme u Dohi protekle nedelje. Dalje sledi test do testa za Švajcarca. Treće kolo, Bernar Tomić, a onda finalista Ouklenda Filip Kolšrajber, mada ne bi bilo iznenađenje da to bude i Miloš Raonić!

Četvrtfinale i još jedan potencijalno težak meč, protiv jednog od Francuza. Najverovatnije je da će se za meč sa Federerom boriti Gaske i Conga u 4. kolu. U tom delu žreba, biće svakako zanimljivi i mečevi prvog kola između Conge i Ljodre, kao i Hasa i Nieminena.

Žreb je tako doneo na papiru nekima lakše, nekima teže protivnike. Ipak, svi koji prate tenis znaju da to ne mora da bude tako, pogotovu u Melburnu. Svi pamtimo skorašnja iznenađenja zvana Markos Bagdatis, Žo Vilfred Conga ili nekadašnja kao što je Tomas Johanson. Ipak, kako su takve stvari gotovo isključene od kada je ustanovljena velika trojka, pa sada i četvorka, vrlo je verovatno da ćemo u polufinalu gledati Đoković – Ferer i Federer – Marej. Kako god da bude, tenis je na dobitku.