AO, dan 1. (M): Has predao, favoriti sigurni

fererPrvi dan Australijan opena u muškoj konkurenciji protekao je relativno mirno, jer su uglavnom svi favoriti prošli dalje. 

Glavni kosturaši iz druge polovine žreba, Novak, Ferer, Vavrinka, Gaske i Berdih prošli su u 2. kolo bez puno problema. Sedmi nosilac Tomaš Berdih je savladao Aleksandra Nedovjesova iz Kazahstana sa 6-3, 6-4, 6-3, dok je David Ferer rutinski savladao Gonzaleza. Problem nisu imali ni Novak sa Lackom, kao ni Vavrinka  protiv Andreja Golubjeva koji je Švajcarcu predao meč sredinom drugog seta.

Tomi Has kao 12. nosilac predao je meč 1. kola Garsiji Lopezu što je ujedno i jedino iznenađenje u muškom žrebu. Španac je vodio sa 7-5 i 5-2 kada je Nemac predao zbog povrede. Mučio se i Ježi Janovič koji  je bio bolji tek posle velikog preokreta i pet setova od silno motivisanog domaćeg tenisera Džordana Tompsona, a naredni protivnik mu je Pablo Anduhar.

Sarajlija Damir Džumhur doneo je Bosni i Hercegovini prvu pobedu na Gren slem turnirima u istoriji. Nakon što je prošao tri kola kvalifikacija, 21-godišnji Džumhur u prvoj rundi glavnog turnira eliminisao je Jana Hajeka iz Češke sa 6-4, 6-2, 6-1.