AO dan I: Srbi 3 od 3

Prvog dana Otvorenog Prvenstva Australije u tenisu na terene Melburn parka izašli su Jelena Janković, Viktor Troicki i Dušan Lajović.


Prva je na teren izašla Jelena Janković, koja je posle tri seta uspela da eliminiše 26. nosioca Lauru Zigemund iz Nemačke i plasira se u drugo kolo.

Jelena je ubedljivo osvojila prvi set 6-1, da bi Nemica potom odgovorila na isti način i došla do izjednačenja u setovima. U trećem setu viđena su pet brejka, a Jankovićeva je uspela da napravi jedan više i reši meč u svoju korist rezultatom 6-1, 1-6, 6-4.

Naredna protivnica jedinoj srpskoj predstavnici biće još jedna Nemica Julija Gerges, koja je napravila malo iznenađenje eliminisavši odličnu Čehinju Katerinu Sinjakovu posle preokreta 3-6, 6-3, 6-4.


Balkansi derbi pripao je Viktoru Troickom.

Našem teniseru bilo je potrebno pet setova da savlada borbenog Damira Džumhura iz Bosne i Hercegovine

Viktor je u prvom setu gubio 2-4 a onda je vezao četiri gema i rešio prvi set u svoju korist. Viktor je i drugom setu nastavio seriju osvojivši uvodna tri gema ali je onda dozvolio Damiru da vrati brejk, da bi potom novim brejkom u desetom gemu osvojio i taj set rezultatom 6-4. U naredna dva seta, Bosanski teniser je dominirao i uspeo da dođe do izjednačenja u setovima. U petom setu Troicki je ključni brejk napravio u osmom gemu i potom potvrdio pobedu ubedljivim servis gemom za konačnih 6-4, 6-4, 2-6, 2-6, 6-3.

U borbi za 3. kolo Viktorov rival biće Paolo Lorenci iz Italije, koji je posle četiri odigrana seta savladao domaćeg igrača Džejmsa Dakvorta.


Rutinsku pobedu u tri seta ostvario je Dušan Lajović.

Srpski teniser je savladao Stefana Robera iz Francuske rezultatom 6-3, 6-3, 6-3.

U prvom setu Dušan je napravio brejk u četvrtom gemu, što mu je bilo dovoljno da povede sa 1-0 u setovima. U drugom setu srpski teniser je brzo poveo sa 5-1 ali je onda dozvolio Francuzu da vrati jedan brejk koji on ipak nije uspeo da potvrdi pa je Lajović novim brejkom stigao do drugog seta. Na početku trećeg seta Rober je prvi napravio brejk ali je Dušan odmah uzvratio istom merom i ključnim brejkom u osmom gemu rešio meč u svoju korist.

Lajoviću sada predstoji duel sa 12. nosiocem turnira Žo-Filfridom Congom iz Francuske, koji je bio bolji od Brazilca Tiaga Monteira rezultatom 6-1, 6-3, 6-7, 6-2.

U utorak, drugog dana, na terenu će od srpskih predstavnika izaći jedino Novak Đoković. Njegov protivnik u prvom kolu biće iskusni Španac Fernando Verdasko, taj meč igra se na centralnom terenu, od 9 časova po srednjeevropskom vremenu.