Angelika Kerber trijumfovala u Melburnu

Malo ko je očekivao da će Nemica Angelika Kerber osvojiti prvi gren slem u sezoni, jer do sada nikada nije igrala ni polufinale u Melburnu. Na Australijan open je došla kao sedmi nosilac i znalo se da može da pretenduje na visok plasman, ali o tituli niko nije ni pričao. Turnir je loše počela, morala je već u prvom kolu da spašava meč loptu, ali kako je takmičenje odmicalo igrala je sve bolje i bolje. Veću pažnju skrenula je u četvrtfinalu kada je eliminisala Viktoriju Azarenku u dva seta, prikazavži fenomenalnu igru. Tu taktiku primenila je i u finalu protiv “moćne” Serene. Nakon velike borbe i tri seta, 6-4, 3-6, 6-4  Kerber je mogla da slavi svoju prvu gren slem titulu.

Nemica je igrala veoma dobro, dobila je svoj prvi servis gem, i već u drugom je stigla do dve vezane brejk šanse i odmah je oduzela servis Sereni za 2-1. Kerber je potvrdila brejk u narednom gemu. Serena je delovala nervoznije u prvom setu, ali je i pored toga vezala nekoliko dobrih poena, vratila je brejk i izjednačila na 3-3. Očekivalo se da će u finišu seta iskoristiti ogromno iskustvo, ali Kerberova je igrala veoma dobro. U sedmom gemu je ponovo oduzela servis Amerikanki, a tri gema kasnije odservirala je bez izgubljenog poena za prednost u setovima (6-4).kerberVilijamsova je zaigrala nešto bolje početkom drugog seta, ali ni njena rivalka nije popuštala. Serena je izvršila pritisak dva gema kasnije, napravila je brejk i brzo ga potvrdila za velikih 4-1. Amerikanka je malo po malo preuzimala kontrolu nad duelom. Kerberova je nastavila da se bori, nije odustajala od drugog seta, ali ipak nije uspela da se vrati. U devetom gemu Vilijamsova je odservirala za 6-3 i izjednačila u setovima.

Kada se očekivalo da Serena prelomi meč, desilo se suprotino. Delovala je odsutno Amerikanka, a sedmi nosilac, Kerber je to iskoristila. Dobila je pvi gem na svoj servis, a onda je napravila brejk bez izgubljenog poena. Ipak, već u trećem gemu Serena je odigrala nekoliko dobrih riterna, vratila je brejk i glasno ga proslavila.

U nekoliko navrata tokom meča  Kerber je uspevala da se konsoliduje posle blagog pada, a tako je bilo i u trećem setu. Povela je sa 3-2, a onda iskoristila petu brejk loptu i povela 4-2. Dobila je i naredni servis gem lako, povela je sa 5-2, ali se tada suočila sa strahom od osvajanja trofeja. Šestostruka šampionka je uspela da vrati brejk i smanji na 5-4, ali nije uspela da izjednači. Imala je u desetom gemu gem loptu, ali Nemica je ostala mirna, sačekala je svoju priliku i iskoristila prvu meč loptu za senzacionalnu titulu.

Finale je bilo kvalitetno, o čemu svedoči i statistika. Serena je imala 47 vinera i 46 grešaka, a Kerberova 25 direktno osvojenih poena i 13 grešaka. Za osvajanje titule Kerberova će biti nagrađena drugim mestom na WTA listi od ponedeljka, a postala je prva Nemica koja je osvojila gren slem od Štefi Graf iz 1999. godine. Takođe, jedna je od tri dame koje su osvojile Australijan open nakon spašene meč lopte. Sereni ostaje druga prilika da osvoji 22. GS i tako stigne upravo pomenutu Štefi Graf.