Ana trijumfovala u srpskom duelu

Ana Ivanovic of Serbia celebrates defeating Melinda Czink of Hungary in their women's singles match at the Australian Open tennis tournament in MelbourneAna Ivanović trijumfovala je u srpskom derbiju, pobedivši Jelenu Janković rezultatom 7-5 6-3, i plasirala se u četvrtu rundu Otvorenog Prvenstva Australije.

Bio je to dobar meč, možda i iznad očekivanja. Bilo je tu malo stare Ane i Jelene, a kada se pogleda kretanje rezultata i način na koji je Ana došla do pobede, onda tu kao da se ništa nije promenilo. Ana je opet bila energičnija i mjentalno jača teniserka i pored problema krajem prvog seta, nije dozvolila Jeleni da učini nešto više.

Jelena doduše ima opravdanaj u povredi, koja je sigurno omela da zaigra bolji tenis. Nije ni ovo bilo loše izdanje Jelene, ali po običaju nedorečeno. Jelena je bolje ušla u meč, osvojila prvi gem a onda stigla do tri vezane brejk lopte, koje nije iskoristila.

Sledi pad i Ana vrlo brzo stiže do 5-2 i servisa za set uz dva brejka viška. Tek tada, na 30-30 posle jednog srećno odigranog voleja, videli smo osmeh na Jeleninom licu i od tada kreće njena mnogo bolja igra. Toliko bolja, da Jelena osvaja 13 uzastopnih poena, vraća oba brejka i dolazi do 40-00. I tu se javlja Jelenina stara boljka. Kada je u izgubljenoj situaciji ume da se vrati, ali kada treba da realizuje svoju bolju igru, stane.

Mnogo puta viđeno, baš protiv Ane ili Enan, a to se desilo i ovoga puta. Poen po poen, Ana se vratila u gem, osvojila ga a onda opet spasila 15-40 u narednom gemu i time dobila set, a ispostavilo se kasnije i da je time prelomila meč.

U nastavku, Ana je bila sve sigurnija, što je povređena Jelena sve teže pratila, pa je bilo jasno da meč može ići samo u pravcu Anine pobede. Sa dva brejka, u trećem i poslednjem gemu, Ana je obezbedila plasman u 4. kolo i meč sa Agnješkom Radvanskom.

Na kraju opet o igri. Bilo je lepo videti Anu, rastrčanu, kako sipa vinere iz svog ubitačnog forhenda, Anu koja se uz to odlično kreće i brani, pa i solidno servira. Bilo je tu i stare Jelene, sa desetak vinera ili skoro vinera iz bekenda, ali i nove Jelene, agresivnije, gotovo bez greške na mreži. Naravno, Ana je pokazala da i dalje ima oscilacija u igri, baš kao i Jelena, da je bacanje loptice pri servisu i dalje problem, kao i drugi servis, koji je Jelena nemilosrdno kažnjavala.

Na kraju statistika govori ko je bio bolji. Ana je na kraju imala 28 vinera i 21 grešku, ali je taj bilans popravljen u drugom setu, jer je u prvom bilo 15-15. Jelena sa druge strane, imala je 17 vinera i 19 grešaka, ali je većinu vinera, čak 11, napravila u prvom setu, što govori o želji da igra agresivno. Ova pobeda Ani može da zanči puno na psihološkom planu, a pravu proveru imaće u sledećem kolu, protiv teniserke od koje je izgubila posaldnja četiri meča.