Ana prošla, Jelena nije

m_Ivanovic_v_JankovicDo najavljenog i očekivanog susreta između Ane Ivanović i Jelene Janković neće doći. Ana je napravila preokret protiv Matek-Sands, a Jelena iznenađujuće izgubila od Šanel Šipers!

Oba meča su se igrala u tri seta, a počela su u gotovo isto vreme. Posle prvog seta, činilo se da će rasplet biti drugačiji. Ana je posle razmene brejkova u trećem i četvrtom gemu bila bliža novom brejku ali se ipak stiglo do odlučujućeg gema, zvanog taj brejk.Tu je Ana ispustila prednost od 5-2, zatim ispuštala i spašavala set lopte, ali je na kraju bilo 12-10 za Amerikanku.

I Jelenin prvi set je završen u taj brejku, u kojem je srpska teniserka bila ubedljiva 7-1. Pre toga je dva puta imala brejk prednosti a zatim ga gubila, da bi nove prilike za brejk propustila pri rezultatu 5-5.

Kako su prve setove završile na različite načine, tako su i mečevi tekli u potpuno drugom pravcu za obe teniserke. Ana je uspela da se povrati posle prvog seta i uspostavi potpunu kontrolu nad mečom, dok se Jeleni desilo da non-stop juri prednost Južnoafrikanke i na kraju je ne stigne.

U drugom setu Šipers, sa kojom se Jelena do sada dva puta sastajala i lagano je pobeđivala 2011. godine, prva pravi brejk i praktično kontroliše meč do kraja. Sledi još jedan brejk, a posle Jeleninog delimičnog povratka u meč i treći u devetom gemu, 6-3.

Ana sa druge strane iz serije neizvesnih gemova sredinom drugog seta, izlazi sa brejkom viška koji zadržava do kraja i sa istim rezultatom završava taj deo igre u svoju korist, 6-3. U trećem setu, Ana dominira, prepušta protivnici samo jedan gem i sa konačnih, 6-7(10), 6-3 6-1 dolazi do drugog kola i izjednačenja u međusobnomm skoru sa Amerikankom.

Tamo neće biti Jelene jer je Šipers i u trećem setu, prva došla do brejka, napravila ih do kraja ukupno tri, a pretrpela dva, što je bilo dovoljno za konačnih, 6-7(1) 6-3 6-3.

Treba reći da se Šipers trenutno nalazi na 61. mestu WTA lsite, da je posle lošeg početka sezone počela da beleži pobede, da je u kvalifikacijama bila bolja od Vekić i Udan i da se sa Anom do sada nije sastajala.

Jelena na žalost neće zaraditi bodove u Madridu, mada ih srećom neće ni izgubiti jer se i prošle godine zaustavila u prvom kolu. Ono što je bitnije, pitanje je kako će ovaj poraz uticati na nastavak sezone na šljaci, kada je Jelena u pitanju.