Ana sa pola gasa preko Navaro

Ana Ivanović plasirala se u svoje prvo polufinale turnira u Rimu još od 2010. godine, pobedom od 2-1 protiv Karle Suarez Navaro, po setovima 6-4, 3-6, 6-4 posle  dva sata i 17 minuta igre.

U polufinalu će igrati sa boljom iz duela Serena Vilijams – Šuaj Džang.

ana-ivanovic-rome-2014-0515

Ana je već po svom uobičajenom šablonu povela 2-0 u prvom setu a zatim dozvolila ribrejk. Međutim, Karla se tu nije zaustavila, već je nastavila da pritiska Anu, koja nije bila na svom uobičajenom nivou i lako je nanizala 4 gema za 4-2 u prvom setu. Svi koji su gledali meč već su se  pribojavali scenarija iz meča sa Halep u Madridu, ali Ana je tada uzvratila istom serijom i osvojila set 6-4 posle brejka u kome je iskoristila svoju 4. set loptu, a Karla nije svojih nekoliko gem lopti.

Čitav prvi set se igrao u ritmu Špankinje, igralo se sporo sa dugim razmenama a Ana je samo povremeno iznenađivala Karlu sa drop šotovima i forhend paralelama.

Drugi set je počeo veoma loše po Anu. Navaro je napravila dva brejka i pre nego što je Ana verovatno i shvatila, već je bila u deficitu od 0-3. Uspela je da vrati jedan brejk, ali do kraja seta se igralo gem za gem i nije uspela da vrati i drugi. Karla ju je brejknula još jednom, kada je Ana servirala za produžetak seta.

Ono što je bilo primetno je da je Ana, iz samo njoj poznatog razloga, forsirala bekhend Suarez Navaro koji je bio fenomenalan tokom celog meča, naročito bekhend paralela. Međutim, iako je to Ana primetila, ona je nastavila da 80% udaraca šalje u njen bekhend, kojim je Špankinja dobijala lake poene tokom celog meča.

ana-ivanovic-2

Treći set je obeležila čudna “pojava” u ženskom tenisu. Obe teniserke su čuvale svoje servise sve do 4-4. Ana je i dalje nastavila da gađa bekhend Suarez Navaro, povremeno je menjala ritam drop šotovima i paralelama. Obe su imale po dve brejk lopte koje nisu iskoristile, a igra je i dalje bila spora, baš onako kako odgovara Karli Suarez Navaro, koja je ujedno i 13. nositeljka na turniru.

Taktika da napada bekhend Špankinje se konačno isplatila, pošto ju je upravo bekhend izdao pri rezultatu 4-4. Ana je tada odigrala fantastičnu bekhend paralelu pri rezultatu 0-15 u stilu koji liči pomalo na Jelenu Janković a zatim i još jedan  viner iz forhenda za tri vezane brejk šanse. Prve dve nije iskoristila, ali je na trećoj Karla poklekla i omogućila Ivanovićevoj da servira za prolazak u svoje prvo polufinale Premijer 5 turnira još od Sinsinatija 2010.

Pri servisu za pobedu Karla je, kao ujedno i Šarapova juče, imala brejk loptu da se vrati u meč koju nije iskoristila, a zatim Ana veže dva sjajna servisa za pobedu posle skoro dva i po sata “šljakaškog klasika”.

Ana će u polufinalu verovatno igrati sa braniteljkom turnira i prvom teniserkom sveta, Serenom Vilijams, koja je apsolutni favorit protiv malo poznate Kineskinje Šuaj Džang, koja je pažnju skrenula na sebe još 2009. kada je kao 226. teniserka sveta u Pekingu pobedila tada prvu teniserku sveta Dinaru Safinu. Prošle godine je osvojila jedan WTA turnir, i igrala finale još jednog, ali je jasno da joj je ovo najveći uspeh na nekom turniru.

Ana bi u sutrašnjem meču trebala da igra opušteno, uostalom kako je igrala i poslednji put kada je u Australiji dobila Serenu. Ovo im je prvi duel na šljaci i evidentno je da će imati svoje šanse ako ostane koncentrisana do kraja kao što je to bila juče protiv Šarapove.

Želimo joj svu sreću sutra.