Ana Ivanović u novom polufinalu Birmingema

Ana Ivanović se plasirala u svoje 5. polufinale sezone, laganom pobedom nad šestim nosiocem Klarom Koukalovom, posle jednog sata i deset minuta igre. Ovom pobedom će se od ponedeljka naći na 11. poziciji na WTA listi, prvi put od 2009. godine, i ponovo će biti nadomak top 10. Bilo je 6-1 6-4.

ivanovic birmingem3

Iako je imala problem sa prvim servisom na početku meču, uspela je da uzme prvi servis gem, a zatim i da ima brejk loptu na servis Koukalove koji, doduše, nije iskoristila.

Posle još jednog osvojenog servis gema koji je dobila na drugi servis, u sledećem gemu je ponovo izvršila pritisak na servis protivnice. Kada je obezbedila prvi brejk na meču, nije se tu zaustavila. Nastavila je agresivno da udara, dok je Klara nastavila da promašuje najosnovnije udarce.

Ubrzo se Ana našla u poziciji da servira za set, obezbedila je tri vezane set lopte, i iskoristila je već prvu predivnim štop volejom za laganih 6-1 u prvom setu.

U pauzi između setova, Čehinja je zatražila medicinski tajm aut zbog bolova u levoj butini. Koukalova je u prethodna dva meča igrala ukupno preko 5 sati, oba u tri seta. U drugom kolu je igrala sa Racano 4-6 7-6 7-6, da bi u trećem kolu igrala sa Vandevege takođe tri seta, u kome je Koko čak i servirala za meč u drugom setu. Uz to je još igrala i dubl, što je očigledno bilo preveliko opterećenje za njene mišiće, s obzirom da je ovo prvi turnir na travi i da se teniserke još uvek nisu u potpunosti prilagodile igranju na travi.

Ona je međutim ipak odlučila da nastavi igru, iako je bilo očigledno da neće moći ozbiljnije da se suprostavi raspoloženoj Ani.

ivanovic birmingem

Međutim, u drugom setu smo videli sasvim drugačiju situaciju. Ana je nastavila da servira druge servise, sa po kojim prvim, dok se Klara stabilizovala i manje grešila u tim trenucima.

Na 2-1 za Klaru, Ana je odbranila brejk loptu, zatim asem stigla i do gem lopte, koju posle duge razmene nije uspela da iskoristi. Sledeću gem loptu jeste iskoristila, as udarcem, i iščupala je svoj servis gem, da bi u sledećem gemu kaznila Klaru, iskoristivši prvu od tri vezane brejk lopte fantastičnim forhendom.

Već u sledećem servis gemu je izgubila brejk prednost, jer jeKlara  odigrala fantastičan gem, a Anu je servis izdao, i ponovo su bile izjednačene u ovom setu. Vođstvo Klare je bilo kratkotrajno (4-3), i tada je Ana prvo uzela svoj servis gem sa nulom, a zatim je i brejknula Čehinju za priliku da servira za meč i prolaz u polufinale Birmingema.

Sigurnim servis gemom je odservirala za novo polufinale u Birmingemu, za 11. mesto na WTA listi, prvi put od 2009. godine, kao i za borbu za 12. nositeljstvo na Vimbldonu.

U polufinalu će se sastati sa Kineskinjom Šuaj Džang, koja je u četvrtfinalu šokirala Sloun Stivens, i plasirala se u svoje prvo polufinale sezone.