Ana Ivanović u 4. finalu ove godine

Ana Ivanović je uspela da se plasira u svoje prvo finale turnira na travi, posle manje od jednog sata igre i veoma ubedljive pobede nad Kineskinjom Šuaj Džang  sa 6-2 6-2. Ana je ujedno i prva teniserka koja je ove godine uspela da igra finale na sve tri podloge, kao i prva po broju pobeda u ovoj sezoni- ovo joj je bila 36. pobeda.

ivanovic polufinale

Ivanovićevoj je ovo bilo 30. polufinale na turnirima Premijer kategorije, dok je Kineskinji bilo prvo, i stoga je bilo očigledno da će veliko iskustvo naše teniserke morati da se pokaže kao ogromna prednost.

Početak je bio malo zabrinjavajući. Ana je odmah na početku izgubila svoj servis gem, a zatim je Kineskinja i osigurala brejk sigurnim servisom. Tada se Ana budi, i za početak je uzela svoj servis gem, da bi odmah izvršila pritisak i na servis protivnice.

Tu se Ana nije zaustavila. Nastavila je da igra sigurno, sa malo grešaka, i uglavnom je ishod poena zavisio upravo od nje, sa po kojim vinerom ili greškom Džang. Ubrzo je stigla do 5 gemova u nizu, da bi Kineskinja servirala za opstanak.

Ana je u nekoliko navrata imala set lopte,  protivnica ih je spašavala, ali je na petoj set lopti poklekla, i srpska teniserka je uzela prvi set za nešto manje od pola sata igre, sa ubedljivih 6-2.

I drugi set je nastavljen u istom ritmu. Prvo je sigurnim servis gemom započela set, zatim je uzela novi brejk, i ponovo ga osigurala, produžavajući svoju seriju na 9 uzastopno dobijenih gemova. Tada je Kineskinja prekinula tu seriju i osvojila je još jedan gem do kraja meča, ali više nije mogla.

Ivanovićeva je sigurnom igrom i u poslednjem gemu oduzela servis protivnici, ukupno peti brejk, i za 57 minuta se plasirala u svoje prvo finale na turniru na travi, svoje drugo Premijer finale i svoje četvrto finale u 2014. godini.

ivanovic polufinale 2

Prva dva finala na betonu je osvojila, u trećem finalu na šljaci je izgubila od Šarapove u Štutgartu, dok će u četvrtom finalu igrati sa pobednicom iz meča Stricova- Delakva, kojima je ovo prvo Premijer polufinale, a pobednici će biti i prvo Premijer finale u karijeri. Stricova ima jednu WTA titulu, dok Delakva nije igrala ni finale.

Srpska teniserka je prva u ovoj sezoni koja je igrala finale na sve tri podloge, a šansu da izjednače to dostignuće u ovoj sezoni će imati samo još Serena Vilijams (ukoliko se plasira u finale Vimbldona), kao i Simona Halep, koja će šansu za to imati već u Hertogenbošu sledeće nedelje.

Ana nikada u svojoj karijeri nije izgubila dva finala zaredom, i s obzirom na rang njenih potencijalnih protivnica u tom polufinalu, ona je veliki favorit da osvoji svoj prvi turnir na travnatoj podlozi.

Sa ovim finalom, ona će se od ponedeljka nalaziti na 11. poziciji na WTA listi, sa 270 bodova zaostatka za 10. teniserkom sveta, Dominikom Cibulkovom. Ukoliko osvoji titulu, dobiće dodatnih 165 poena, i svoj zaostatak će svesti na svega 105 poena, i već na Vimbldonu će imati svoju veliku priliku da se vrati u prvih 10 na svetu, gde, prema sezoni koju ima, svakako zaslužuje.

Ujedno, ona je postala i prva teniserka u ovoj sezoni koja ima 4 finala, a ukoliko osvoji sutra titulu, biće tek treća teniserka koja ima 3 titule ove sezone, uz Mariju Šarapovu i Serenu Vilijams.