Ana pokorila Birmingem!

Ana Ivanović je u još jednom kratkom meču, mada ne toliko kvalitetnom kao nekoliko ranije, pobedila Barboru Zahlavovu Stricovu za trofej turnira u Birmingemu, za svoj treći ove sezone, prvi na travi, i prvi osvojen Premijer turnir još od 2008. godine. Bilo je 6-3 6-2 za 77 minuta igre.

U još jednom ubedljivom meču, Ana Ivanović se domogla svoje prve titule na travi. Pre ovog meča je bila apsolutni favorit za pobedu, kao i uostalom za turnir s obzirom da je bila postavljena za prvu nositeljku, i taj epitet je u ovom meču opravdala.

Meč je započela pomalo nesigurno, izgubivši svoj uvodni servis gem. Međutim, nije dozvolila Čehinji i da ga materijalizuje, i stoga je bilo 1-1. Ana nastavlja svoju seriju na 4 gema, i ubrzo će biti 4-1 za Anu, i već tada je jasno da krupnim koracima korača ka novoj tituli.

Do kraja seta su obe čuvale svoje servise, da bi Ana sigurnim servis gemom uzela prvi set 6-3. Ovaj set nije igrala onako kako najbolje zna, što svedoči i činjenica da je imala 9 vinera a 12 neiznuđenih grešaka, ali je dobro servirala, i imala je dobru realizaciju iza prvog (65%) pa i iza drugog servisa (56%).

Drugi set je počeo servisom Stricove, koji je i osvojila, pre nego što je Ana krenula u novu seriju, ovoga puta od 5 gemova. Barbora nije znala šta ju je snašlo, dok je Ivanovićeva kao uragan “protutnjala” pored nje. Imala je Ana i 2 vezane meč lopte na servis Stricove kod 5-1, ali ih je Čehinja spasila hrabrim i riskantnim udarcima.

Ana je potom morala da odservira za titulu, što je i učinila, iskoristivši prvu od nove tri vezane meč lopte za trijumf posle 77 minuta igre.

Ovo je Ani Ivanović 14. trofej u karijeri, i po tome je 6. na listi aktivnih igračica, a ispred nje su Serena i Venus Viljams, Karolina Vožnjacki, Viktorija Azarenka i Marija Šarapova.

Ovo joj je treća titula, 37. pobeda u sezoni, uz samo 9 poraza. Jedina je uz Serenu Vilijams (Brizbejn, Majami, Rim) i Mariju Šarapovu (Štutgart, Madrid, Roland Garos) koja ima tri titule, mada ima najviše finala ( ukupno 4).

Ovom pobedom se probila na samo stotinak bodova zaostatka iza top 10 teniserki, pa će već na Vimbldonu vrebati svoju šansu da se vrati u elitno društvo. Od ponedeljka će biti 11. na listi, što je obezbedila već samim ulaskom u polufinale turnira, i to će joj biti najbolji plasman još od 2009. godine.

Takođe, biće i 6. na rejs listi, sa malim zaostatkom iza vodeće 4 teniserke, sa velikom šansom da se ponovo plasira na završni turnir teniserki u Singapuru.

Na celom turniru nije izgubila niti set, a svojim protivnicama nije dozvoljavala više od 5 gemova po meču, odnosno 4 po setu. Ovo joj je sjajna priprema za Vimbldon, gde se nadamo da će imati puno uspeha.