Ana i Jelena 2013: Bez Fed kupa?

Najbolje srpske teniserke Ana Ivanović (13 wta) i Jelena Janković (22wta) obhjavile su  več svoj raspored za narednu sezonu.
Dok Ana ima pomalo neobičan plan, Jelena kreće punom parom u sledeću godinu.

Prvi turnir za Anu Ivanović biće egzibiciono timsko takmičenje Hopman kup, na kom učestvuje sa Novakom Đokovićem. Nakon toga igraće Australian open. Zanimljivo je da će preskočiti bilo koji pripremni turnir koji bi joj doneo  poene pred AO i pomogao joj da se vrati bar u top 12, kako bi, kao 12i nosilac izbegla top4 teniserke do četvrtfinala. Nakon toga, u Aninom kalendaru Fed kupa nema., već će igrati  mali turnir u Pataji, na Tajlandu. Zatim, slede Doha i Dubai i do kraja godine u kalendaru ima samo turnire prve kategorije i Gren Slemove. S obzirom na to da joj je glavni cilj ulazak u top 10 i osvajanje titula, nelogično je izbegavanje  manjih turnira koji su za to neophodni. Naravno, u hodu se mogu dodavati turniri, što će verovatno činiti. Ali, ove godine  je na primer igrala samo jedan turnir Internacional serije, i to na kraju sezone, koji nije mogao ništa da joj donese u tom trenutku.

Sa druge strane, Jelena Janković kreće punom parom. Prvo će učestvovati na novom turniru u Šenzenu, Kini, koji pripada Internacional kategoriji, a zatim una premier turniru u Sudneju. U borbi za povratak u top 20 onda nastavlja  sa Australian openom, gde će i u dublu nastupiti sa Andreo Petković. JJ je već najavila da verovatno neće igrati Fed kup, što bi, uz Anin izostanak donelo verovatno i siguran poraz protiv tima kakav je Slovačka, sa kojim imamo negativan skor od 1-2, a koje su nas pobeđivale i kada smo imali najjači sastav! Nakon toga, JJ nije objavila svoj raspored, ali za očekivati je da odigra Dohu i Dubai.

Da li će Ana nastaviti povratak, a JJ zaustaviti pad i krenuti sa povratkom, na vrh, videćemo već za koji mesec!