Ana Čakvetadze završila karijeru…

legenda Anna Chakvetadye

Bivša peta teniserka sveta Ruskinja Ana Čakvetadze saopštila je da završava karijeru zbog hronične povrede leđa. Ana Čakvetadze je rođena 5. marta 1987 u Moskvi. Tenis je naučila da igra u osmoj godini uz svog oca. Student je Moskovskog univerziteta. Sa 14 godina je počela da igra na ITF turnirima. Debitovala je u na turniru u Minsku 2001. Na ITF turnirima osvojila je po jednu titulu pojedinačno i u igri parova. Profesionalno je počela da igra2003, a najbolji plasman na WTA listi joj je 5 mesto (10. septembar 2007. u pojedinačnoj konkurenciji).

I sve je bilo uredu……A onda je 2009 godinu počela na 18 mestu, a završila na čak 65. U toj godini nije uspevala da dođe do četvrtfinala ni na jednom turniru sem Los Anđelesa. Ni 2010 nije bila uspešna za mladu Ruskinju. U jednom trenutku ispala je iz top 100, ali je do kraja godine uspela da malo popravi svoj plasman i 2010 završava na 68 mestu. Svi su se pitali šta se to dešava sa Anom?

Sećate se da su Anu Čakvetadze opljačkali lopovi i uzeli joj 200.000 dolara u novcu iz njenog stana u Moskvi. Tada su joj vezali brata i držali kao taoca sve dok nije isplatila naznačenu sumu. Tada je Ana pala u duboku depresiju i mesecima nije igrala tenis. Monogi misle da je to razlog njenih loših partija u 2009 i 2010 godini.

A onda dolazi jeziva 2011 godina. Na početku te godine mlada Ruskinja nije uspevala da dođe dalje od 2. kola ni na jednom turniru, a na turniru u Dubaiju, Ana je kolabirala. Nakon što je izgubila prvi set, Ruskinja je vodila sa 5:3 u drugom kada je pala na teren i ostala nepomična nekoliko trenutaka.

anna cakvetadye

Doktori i pomoćno osoblje odmah su pritrčali plavokosoj teniserki koja je napravila kratak predah, odigrala još jedan poen a onda donela mudru odluku da ipak preda meč suparnici.

Kasnijom analizom utvrđeno je da je njeno kolabiranje imalo veze sa stomačnim tegobama, pa joj po svoj prilici sledi samo kraća pauza pre nego što se ponovo vrati takmičarskim nastupima. I vratila se na turniru u Indijan Velsu, ali je u 2. kolu morala, ponovo, da preda meč Mariji Kiriljenko. Na sledećem turniru – Štutgartu, uspešno prolazi kvalifikacije i opet, po treći put, predaje meč, ovog puta Zuzani Kučovoj zbog stomačnih problema. Odlučila je Ana opet da igra, vratila se brzo na teren, odigrala je Vimbldon (izgubila od Marije Šarapove) i do kraja godine nije uzimala reket u ruke.

anna

Prošle godine mislilo se da će Ana napraviti veliki napredak, ali do njega još nije došlo. Godinu je počela na 234 mestu, odigrala 2 turnira (Hobart i AO) i zbog povrede opet pauzirala. Vratila se po ko zna koji put, sada kao 402 na WTA listi. Odigrala je par dobrih turnira, vezala po 2-3 pobede i vratila se među 300 na svetu. U avgustu je odigrala ITF u Bronksu i izgubila u finalu od Romine Oprandi. Poslednji turnir u karijeri odigrala je u Taškentu prošle godine gde je prošla kvalifikacije, ali je izgubila u 2. kolu. Ipak, poslednji meč u karijeri odigrala je u finalu Taškenta u dubl konkurenciji u paru sa našom Vesnom Dolonc, gde su poražene u finalu.

Čakvetadze, koja je tokom desetogodišnje karijere zaradila 3,9 miliona dolara, najveći uspeh je ostvarila plasmanom u polufinale US Opena 2007, a ukupno je osvojila osam WTA titula. Te godine bila je peta na svetu, ali je tokom narednih godinama pala na 577. poziciju.

„Ne vidim više sebe u profesionalnom tenisu i spremna sam da završim karijeru“, rekla je 26-godišnja teniserka i objasnila da je donela tešku odluku o kraju karijere zbog stalnih problema sa leđima.Anna Chakvetadze

Mnogi smatraju da je ona pljačka uticala na dalji tok njene karijere. 
Posle tog događaja moja sezona je završila potpunim neuspehom. To je očigledno loše ticalo na moju karijeru“, rekla je Čakvatadze

Čakvetadze je napomenula da njeni roditelji i dalje žive u istoj kući, a da napadači nikada nisu pronađeni…