Aleksandra kroz dramu do uspeha karijere!!!

Aleksandra Krunić plasirala se u treće kolo  poslednjeg Gren Slema sezone, US Opena! Srpska teniserka je bila bolja od domaće teniserke Medison Kiz, 27. nositeljke, u tri iscrpljujuća seta, a slavila je sa 7-6(4) 2-6 7-5!

Aleksandra Krunić, USO 2014

Krunićeva do ovog turnira nikada nije igrala u trećoj rundi Gren Slema. Šta više nikada nije dobila meč u glavnom žrebu Gren Slema. Nikada nije pobedila top 60, a kamoli top 30, teniserku. Nikada nije igrala na stadionu veličine Armstrong stadiona.
Sve to nije bilo bitno večeras.
Kada je izašla na teren, Aleksandra je, možda  prvi put nakon dosta vremena, pokazala strast i želju za pobedom. Bez obzira što je pred njom bila 28. teniserka sveta, osvajačica WTA titule, za kojiu se veruje da je jedna od budućih zvezda WTA tura. Pokazala je da izgled vara i, one koji su je prvi put videli, iznenadila snagom i jačinom koju proizvodi sa svoja 163 santimetara visine.

Do glavnog žreba je došla kroz kvalifikacije, baš kao što je to učinila i prošle godine. U prvom kolu bila je bolja od Katažine Piter iz Poljske. U narednoj rundi imaće najteži zadatak do sada, vimbldonsku osvajačicu Petru Kvitovu iz Češke. Do sada su se satale jednom, 2011. godine, u polufinalu 100k turnira u Pragu, na šljaci. Tada je Kvitova došla kao osvajačica Mastersa u Madridu i nova top 10 teniserka (iako top 10 teniserke nemaju pravo igrati ITF turnire, izuzetak je bio jer Kvitova u trenutku prijave za turnir to nije još bila). Tada je Čehinja slavila 6-4 6-2.

Tok meča

Prvi set je protekao prilično ”muški”. Teniserke su bile ubedljive na servisima i održavale ih bez većih problema sve do devetog gema. Tada Aleksandra prva dolazi do dve brejk lopte, ali ih ne koristi. Taj deo meča trajao je svega nešto više od 25 minuta. Gem koji je usledio doneo je pravu damu. Deset minuta igre, osam izjednačenja, četiri set lopte za Kiz i šest gem lopti za Krunićevu. Ipak, srpska teiserka je sve to prebrodila za 5-5. Opet, na 5-6 spasila je još jednu set loptu i onda se otišlo u taj brejk. Iako je Kiz prva došla do prednosti mini brejka i 2-0, Krunićeva to aulira,a sa nekoliko sigurnih servisa kasnije  koristi svoje šanse, oduzima jedan  servis rivalki,  a onda svojim servisima uzima i set sa 7-4.

Krunićeva u nsatavku nije uspela da održi nivo iz prvog seta. Servis je popustio, a protivnica je postala smirenija i sigurnija. Odmah je oduzela servis  Aleksandri,  a onda lako sačuvala tu prednost za 2-0. Spasila je jedu brejk loptu srpska teniserka u narednom gemu, i došla do gem lopte, ali je ipak popustila i Ameriknka je uzela još jedan brejk i ubrzo povela i sa 4-0. Aleksandra se ipak probudila pred kraj seta, spasila nekoliko novih brejk lopti, uzela dva gema, došla i do brejk lopti, ali ipak set odlazi Kiz sa ubedljivih 2-6.

Treći set se činio kao repriza drugog. Brejk na startu, 2-0, zatim ponovo brejk lopta. Ipak, šansu za 3-0 Medison ne koristi, ali brzo dolazi do 3-1 nakon svog servisa.  Onda Aleksandra uspeva da vrati igru iz prvog seta. Uzima tri gema u nizu, izgubivši samo 2 poena od narednih 14 i dolazi do brejk lopte za četvrti, za 5-3. Ipak, nju ne koristi. Naredna tri gema idu tenisrkama na njihov servis i Aleks uspeva da održi gem prednost  do 6-5.  Onda je usledio verovatno najlošiji gem Amerikanke u meču. Na sreću srpske teniserke. Tri greške iz forhenda i jedna iz bekhenda, uz sigurnu igru Aleksandre donele su joj 7-5 i pobedu karijere !

Nakon dva sata i 17 minuta Krunićeva je zabeležila petu pobedu u nizu na ovom turniru.  To je uspela sa 18 vinera, 25 grešaka uz 3 asa i 5 duplih, dok je Kiz imala 32 vinera plus 8 asova, i 55 grešaka i 4 duple.

Iako je ukupno zaradila 170 poena, Aleksandra neće napredovati mnogo na rang listi (oko 131. na WTA) jer u nedelji US Opena brani 130,  a nedelju kasnije još 30 poena. Ipak, nadamo se da će joj ovo biti podstrek da ostatak sezone odigra u ovom stilu i konačno se probije među 100 najboljih, gde joj je sigurno mesto.