Akapulko: Povratak kralja!

rafa-nadal-acapulcoAko je posle prva dva povratnička turnira bilo sumnji u Nadalovu formu i trenutne mogućnosti, zbog slabije konkurencije, onda je posle finala ATP500 turnira u Meksiku jasno da je Nadal onaj stari i opasan, a to je na svojoj koži najbolje osetio David Ferer, koji je uspeo u finalu da osvoji samo dva gema, 6-0 6-2 za Nadala!

Pobeda je iznenađujuće ubedljiva s obzirom na prethodne Nadalove mečeve i činjenicu da je Ferer daleko najbolji teniser protiv koga je Rafa igrao, branilac titule i tri puta osvajač turnira u Akapulku. Ferer je prošle nedelje osvojio titulu u Buenos Airesu, što pokazuje da je u dobroj formi. Nadal je sa druge strane igrao sve bolje, iz meča u meč, što je očigledno kulminiralo u finalu. Doduše, Ferer je i na prošlogodišnjem Roland Garosu osvojio svega pet gemova protiv Rafe, a Nadala je na šljaci pobedio samo u prvom susretu, 2004. godine u Štutgartu, što govori da nema oružja protiv Nadala na ovoj podlozi, ma koliko ona Fereru ležala. Mnogo opasniji je po Nadala bio Almagro u polufinalu, zbog servisa i svoje agresivne igre, ali bez hladne glave u ključnim trenucima, što je i donelo pobedu Nadalu.

Ovo je bila Nadalova 17. pobeda protiv Ferera, uz 4 poraza, a sedma u finalima i sva su bila na šljaci. Nadal je tako osvojio 38. titulu na ovoj podlozi, a 52. u karijeri. Od svog povratka na teren, ovo je Nadalu 12. pobeda iz 13. mečeva, druga titula a samo je prvo finale u Vinja el Maru izgubio, od Sebaljosa.

Posle svega nameću se dva pitanja. Da li se Nadal posle ovakve pobede, koja mu je sigurno puno znači za samopouzdanje, oseća spremnim da krene u obračun sa najboljima na betonu, ili će oreol uspešnog povratka čuvati do sezone šljake? Igrati na američkim mastersima bi mu doneo rizik, jer nije isto igrati protiv starih mušterija na podlozi za koju je Nadal praktično i stvoren kao igrač, i igrati protiv agresivnih servera koji mogu da mu zagorčaju život u nekoj ranoj fazi, jer se tu Nadal neće osećati komforno kao na šljaci.

Naravno, ako bi uspeo da dođe do same završnice i tu se ravnopravno suprostavi najboljima, onda bi Nadal mnogo dobio. Ali tu se nameće i drugo pitanje… koliko je Nadalovo koleno oporavljeno da izdrži igranje iz nedelju u nedelju, sa stalnim promenama podloge? U svakom slučaju, očekuje nas zanimljivo tenisko proleće!